Дочек 7529: Културна станица Буковац отвара врата за звуке камерне музике


Дочек 7529. открива нове просторе надомак Новог Сада, кроз наступе врсних новосадских музичара, па ће тако из Културне станице Буковац 13. јануара на платформи Visit Novi Sad бити емитован онлајн концерт Chamber ansambl који чине четири члана Новосадског дувачког квинтета уз пратњу виолончела.

Припремамо новогодишњи концерт камерне музике, што мислимо да је изузетно занимљиво и публици, а и нама за музицирање. Поприлично нам је чудно што свирамо без публике, та интеракција нам је фалила током читаве године, али мислим да модерне технологије знатно олакшавају целу ову ситуацију, јер ипак имамо опцију да нас неко чује, чак и две, три недеље након емитовања концерта, што је јако добро“, рекла је флаустискиња Ксенија Мијатовић Кором.

Ксенија истиче да је простор Културне станице Буковац феноменалан и изузетно пријатан за рад, има добру акустику и топлину. „Идеја отварања простора за културу ми је супер, јер ми смо имали и одличну сарадњу са Културном станицом Руменка, где нам је био уступљен и простор за пробе. Мислим да је то позитивно, јер не треба сва дешавања да буду стриктно у центру града и стално на истим местима, тако да је за нас музичаре ово супер“, прича Мијатовић Кором.

Упркос пандемији коронавируса, Ксенија каже да ће ову годину памтити по томе што су ипак имали поприличан број концерата.

Поједини концерти су били са ограниченим бројем људи, неки су снимани, па емитовани онлајн, али опет у целој овој ситуацији музика и камерно музицирање нису стали што мислим да је велики успех. Јесте недостатак публике и поштовање свих мера утицало на све, али најважније је да смо здрави и надамо се да ће се ускоро све вратити у нормалу“, каже Ксенија.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембра и 13. јануара, први пут ће бити реализован у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе. Четврти Дочек, представиће светског виртуоза, интернационално награђиване извођаче, али и младе наде најразличитијих музичких жанрова – класичне, традиционалне и електронске музике, џеза, инди-рока, репа…

 

Фото: Урош Дожић