Ритам града, улица и лица


Изложба фотографија „Ритам града, улица и лица” ауторке Марије Јовановић Бељански биће отворена у петак 26. јула у Културној станици Буковац.

Публика ће имати прилику да види Маријине путописе из Маракеша, Њујорка, Новог Сада, Београда, Рима и Лисабона. Све фотографије забележене су телефоном.

Изложба, коју је Културној станици Буковац уступила КС Свилара, за јавност ће бити доступна до 9. августа радним данима у периоду 10 – 18 сати.

Марија Јовановић Бељански фотографијом се бави из љубави још од своје 14. године када је сама развијала и правила фотографије у својој соби на Коњарнику у родном Београду. Ту велику и непосусталу љубав усадио јој је отац Стеван, који јој је тада, видевши и препознавши таленат у њој, поклонио у то време чувени апарат за прављење фотографија УПА 5 са електричном сушилицом.

Након тога љубав за црно-белом фотографијом развија се и у XII Београдској гимназији где Марија као главне предмете има фотографију и филм.

Након средње школе ипак је одлучила да Се упише на Филолошки факултет јер је још као дете сањала да буде професор италијанског језика. У Новом Саду живи од 1999. године. Данас предаје италијански језик у Карловачкој гимназији, али на своју прву љубав никада није заборавила. На нашу срећу.