Ritam grada, ulica i lica


Izložba fotografija „Ritam grada, ulica i lica” autorke Marije Jovanović Beljanski biće otvorena u petak 26. jula u Kulturnoj stanici Bukovac.

Publika će imati priliku da vidi Marijine putopise iz Marakeša, Njujorka, Novog Sada, Beograda, Rima i Lisabona. Sve fotografije zabeležene su telefonom.

Izložba, koju je Kulturnoj stanici Bukovac ustupila KS Svilara, za javnost će biti dostupna do 9. avgusta radnim danima u periodu 10 – 18 sati.

Marija Jovanović Beljanski fotografijom se bavi iz ljubavi još od svoje 14. godine kada je sama razvijala i pravila fotografije u svojoj sobi na Konjarniku u rodnom Beogradu. Tu veliku i neposustalu ljubav usadio joj je otac Stevan, koji joj je tada, videvši i prepoznavši talenat u njoj, poklonio u to vreme čuveni aparat za pravljenje fotografija UPA 5 sa električnom sušilicom.

Nakon toga ljubav za crno-belom fotografijom razvija se i u XII Beogradskoj gimnaziji gde Marija kao glavne predmete ima fotografiju i film.

Nakon srednje škole ipak je odlučila da Se upiše na Filološki fakultet jer je još kao dete sanjala da bude profesor italijanskog jezika. U Novom Sadu živi od 1999. godine. Danas predaje italijanski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, ali na svoju prvu ljubav nikada nije zaboravila. Na našu sreću.