Kvarteti Josipa Slavenskog prvi put na teritoriji Novog Sada


josip slavenski

Josip Slavenski je uspeo u svojim kompozicijama da bude aktuelan na evropskoj sceni ne zaostajući za vodećim kompozitorima te epohe, a da pri tom sačuva identitet naroda iz kog je iznikao“ tako o umetniku koji ga je inspirisao govori Igor Havran, čiji će projekat „Josip Slavenski“, biti realizovan 9. oktobra u Kulturnoj stanici Bukovac.

Koncert u izvođenju kvarteta Argo biće izveden od 20:10 časova, dok će dan kasnije nastupiti u Kulturnoj stanici Rumenka u 19 sati.

Radujemo se nastupima jer ćemo na mestima gde nije postojala redovna praksa izvođenja klasične muzike, imati čast da odsviramo prvi i drugi kvartet Josipa Slavenskog, i tako, koliko znamo, po prvi put izvesti ova dela na teritoriji Novog Sada“ kaže Havran.

Na pitanje zašto je baš Slavenski bio inspiracija za njegov projekat, Igor odgovora da se mnoge osobenosti ekspresionizma mogu naći u njegovim delima.

Njegov ekspresionizam čini se nije bio subjektivna neophodnost, već posledica prelamanja folklornog kroz fokus umetničkog. Josip Slavenski je osluškivao duh, tradiciju i damar naroda kojim je bio okružen. Izučavao je folklor na, za njegovo doba, neuobičajen način, proničući u ono prvobitno, uspevši često da pronađe najdalje i najčistije izvore narodne muzike. Tragao je za izrazom, za bojom, za drugačijim zvukom, za štimungom i atmosferom koju je svojom muzikom slikao. Njegovim primerom želimo da se vodimo i mi“ priča Havran.

Koncert na kom će publika imati prilike da čuje dela slavnog kompozitora, je zapravo i promocija novooformljenog kvarteta Argo, osnovanog sa željom članova da zajedno tragaju, igraju se i bore za muziku, promovišući vrednosti koje će doprineti očuvanju identiteta i bogatstvu duha i kulture ljudi sa ovih prostora.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima.

Projekat „Josip Slavenski” jedan je od 42 projekta koji su dobili sredstva na Javnom konkursu lokalnim umetnicima i udruženjima, u okviru projekta „Umetnici. Sad!”, koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizaciju kulture i razvoj publike.