Dragana Kuzmanović: Novi Sad se uvek isticao na kulturnoj mapi


Promovisanje srpske narodne muzike, multinacionalnost, šarenolikost muzičkog izraza i očuvanje kulturnog nasleđa Novog Sada opisuju popularni ansambl Serboplov, koji je osnovao novosadski multiinstrumentalista Bogdan Ranković.

Međutim, kako je ansambl sačinjen od novosadskih muzičara različitih nacionalnosti, i kako je želja ansambla da asocijacija na Serboplov ne bude vezana za nacionalnu pripadnost, već da reprezentuje bogatstvo muzičkog izraza koji Novi Sad poseduje, Serboplov menja ime i postaje Etnoforija.

Projekat „Rebrendiranje Serboplova“, udruženja Eufonija, pored novog imena, podrazumeva izradu vizuelnog identiteta – logotipa ansambla, sajta ansambla, studijsko snimanje, snimanje video spota za novi singl, a kruna svega je koncert koji će biti upriličen u petak, 16. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici Bukovac.

Rebrendiranje imena ansambla Serboplov, koji je dugo prisutan na novosadskoj muzičkoj sceni i šire, je, moram priznati, rizičan poduhvat. Naziv Etnoforija je došao spontano, kao miks reči etno i euforija, gde smo značenje reči euforija – prijatno osećanje, spojili sa reči etno – narod. Nadamo se da će se i publici dopasti“, objašnjava članica ansambla, harmonikašica, Dragana Kuzmanović.

Sada, u novom ruhu, i novooformljeni ansambl Etnoforija činiće Bogdan Ranković, kontrabasista Ervin Malina, gitarista Miroslav Pap, harmonikašica Dragana Kuzmanović. Gost ovog oktobarskog koncerta biće bubnjar Ljubomir Ponjević, a repertoar koncerta sastojaće se od starih numera u novom aranžmanu za navedeni kvintet i od novih numera napisanih za ovaj sastav.

U okviru projekta ansambl će snimiti spot za numeru „Polubarski bezvez“.

Prvi album Serboplova izašao je 2005. godine, a iste godine je osvojio šesto mesto na uglednoj listi World Music Charts Europe i time postigao, do tada, najveći uspeh srpske muzike ovog žanra.

Projekat „Rebrendiranje Serboplova“ jedan je od 42 projekta koji je dobio sredstva na Javnom konkursu, u okviru projekta „Umetnici. Sad!“ koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike, a članovi ansambla ističu da se ovaj konkurs pojavio u pravi čas.

Veoma smo srećni što je prepoznato bogatstvo lokalne kulturne scene i potreba da se kroz konkurs podrže lokalni stvaraoci, naročito u ovo, za umetnost, teško vreme. Novi Sad se uvek isticao na kulturnoj mapi po posebnom umetničkom izrazu i vizionarstvu te se nadamo da će podrška biti organizovana i u budućnosti“, zavrašava Dragana Kuzmanović.