Muzika gospela – izraz nade: putovanje preko kontinenata, kroz kulture i vreme


Kraj programskog luka „Seobe” Evropske prestonice kulture, od 17. do 20. marta, obeležiće programska celina „Karavan”, kada će čitava mreža kulturnih stanica postati pozornica za mnoštvo gastronomskih događaja i muzičara iz cele Evrope.

Kulturnu stanicu Bukovac stiže prvi srpski gospel hor i donosi nam snažnu melodiju duhovnih pesama i energičan ritam uz koji ćemo istovremeno plesati i smejati se. Muzika gospela odvešće nas na putovanje preko kontinenata, kroz kulturu i vreme!

Merry Gospel Hor je prvi srpski gospel hor osnovan 2001. godine pod upravom dirigenta Marije Kuburić-Borović. Od samog početka svog rada hor bazira svoj repertoar na delima duhovne i gospel muzike kao i autorskim pesmama istog žanra mladih kompozitora i pevača. Hor broji oko šezdeset aktivnih članova, a originalna postavka bila je internacionalna, budući da su ga činili pevači i ljubitelji gospela iz svih delova sveta – od Engleske, Amerike, Australije, Nemačke, Austrije, Slovenije i Portugala, sve do Makedonije, Hrvatske i različitih područja Srbije. Danas je sedište hora u Beogradu gde se i odvijaju redovne probe. Solisti hora su članovi samog ansambla, a Merry Gospel Hor na nastupima prati bend koji čine klavir, orgulje, gitara, kontrabas i bubanj u izvedbi profesionalnih muzičara.

Njihov nastup u minimalističkom ambijentu deo je jedinstvene manifestacije „Karavan”, koja će u svim kulturnim stanicama prikazati gastronomsko nasleđe istočne, zapadne, severne i južne Evrope, praćeno muzičkim programom. Uživaćete u brojnim specijalitetima koje će pripremati kuvarske zvezde iz različitih evropskih regija i sjajnoj muzici, a evo i koji vas koncerti očekuju u ostalim kulturnim stanicama:

Programski luk „Seobe” obeležiće februar i mart u Evropskoj prestonici kulture i kroz više od 300 umetničkih događaja prikazati multikulturalni identitet Novog Sada. Kalendar događaja možete pronaći OVDE.

Ulaz je slobodan. Podršku programu „Karavan” pružila je IDEA.